Angst

Hvad ser du når du betragter dit liv? Ser du på alt det der er trygt og fungerer, eller ser du på alt det der IKKE fungerer og er utrygt? Der hvor vores fokus er, der hvor vi lægger vores energi, det er det sted der vil vokse… Vores hjerne er gearet til automatisk at fokusere mere på negative ting end positive ting. Vores angstcenter i hjernen, Amygdala, kan vokse sig så stort at angsten kan overtage magten i vores liv. Hvis du har prøvet det ved du godt, at det ikke er rationelt at reagere med angst fx. i et indkøbscenter, eller hvis du skal gå en tur i byen med hunden eller møde i skole el lign. Du kan bare ikke styre angsten, den har taget kontrollen - et evigt tankemylder og katastrofetanker i tide og utide som føder angsten, automatiseret bekymring du måske ikke engang opdager, men blot har vænnet dig til som en normal tilstand. Heldigvis kan du tage kontrollen tilbage. Det gør du ved at forstå angstens natur, og forstå hvorfor den er der.

Angst kommer typisk når du bliver stresset eller hvis noget i dig ikke får nok plads. Den er der for at “hjælpe dig” og passe på dig, hvilket er rigtig godt hvis du virkelig er i fare, men hvis angsten er gået i selvsving og kommer i tide og utide, skal der gøres noget ved den. Så er den ikke længere en hjælp for dig. I angstbehandling gælder det om at være vågen, at opdage de tidlige tegn på at et angstanfald er på vej så kan du nå at stoppe et angstanfald inden det løber af med dig, og stille og roligt træne dig til mindre og mindre angst. Angst vil typisk være værst om aftenen når hjernen og kroppen er træt. Ofte vil det hjælpe markant at sørge for at sove (nok) og derudover være opmærksom på at få motion, sund kost, drikke nok vand etc. Det kan også være værd at huske på at angstens stemme sjældent taler helt sandt. Det har hjulpet mig meget i mit liv, for jeg kender om nogen til at have angst. Jeg har bare lært at håndtere det, lært at forebygge angstanfald, lært at rumme og bruge angsten konstruktivt til at lære mig selv bedre at kende, og på rejsen fået arbejdet med gamle chok og traumer. Skabt bedre balance i nervesystemet.

Hvis du oplever at få angst, har du typisk også en særlig sensibilitet i dit system. Sårbarhed og styrke er to sider af samme sag, og når vi lærer at turde stå i verden som dem vi er inkl. vores sårbarhed, så kommer styrken af sig selv. Så når angsten er på besøg i dit liv, hvad er der så på spil udover angst symptomer? Vær nysgerrig. De fleste oplever at angst kommer når de har presset sig selv for længe, eller har været udsat for stressende begivenheder hos dem selv eller i deres omgivelser over længere tid, uden nok pause. Det kan være, at gamle traumer eller choktraumer har aktiveret forældede forsvarsmønstre som kroppens metode til at passe på dig. Forældede på den måde, at ved stress går vi typisk i regression og bruger strategier som ikke længere er hensigtsmæssige i vores liv her og nu, selvom de hjalp os engang. Måske er det mønstre helt tilbage fra dengang vi var børn. Ved at arbejde med sammenhængen mellem krop og psyke kan du stoppe angstanfald, og ændre din energi!

Jeg anbefaler altid, at du får hjælp til din angst så hurtigt som muligt. Angst kan behandles. Du skal aldrig kæmpe med din angst, der er en nemmere vej, du skal lære at håndtere den ved at arbejde med BÅDE krop og psyke, for det hænger sammen. Kroppen vil dig altid det bedste, den prøver at passe på dig. Lyt til din krop.

Fysisk øvelse til at stoppe angstanfald og tankemylder.

Jeg vil give dig en øvelse som du kan bruge til at stoppe angst og tankemylder. Øvelsen kan selvfølgelig ikke stå alene i angstbehandling, men den kan være et skridt på vejen.

Stil dig i powerpose med benene solidt plantet i jorden, og hænderne i siden. Pust nu først langsomt luft ud og træk derefter vejret dybt ned i maven, centrer dig og sig højt og bestemt “Stop Stop Stop” imens du med hænderne også skubber frem foran dig som hvis du skulle stoppe noget der kommer imod dig. Smil nu og sig “YES!” så højt du kan. Vis at du har vundet - helt fysisk med armene i vejret, imens du siger YES!. Vær ligeglad med at det kan føles lidt skørt. Gentag øvelsen 3 gange og mærk at din jordforbindelse og kontakten til åndedrættet vender tilbage, og humøret helt automatisk løfter sig og at følelsen af angst sænkes. Denne øvelse åbner kroppen op og skaber kontakt til den, og det er vigtigt at du smiler i den sidste del af øvelsen fordi det sender signal til hjernen om at du er glad og tryg. Du påvirker altså din følelsesmæssige tilstand og din energi aktivt ved at arbejde direkte fra kroppen med dit smil, din stemmeføring og med din kropsholdning og åndedræt. Kroppen og dit åndedræt er dit bedste anker imod angst, og det at vide at det blot er angst og sige det højt hjælper til at berolige nervesystemet. At bruge stemmen forstærker øvelsen. Du kan mærke, at så snart energien skifter; så kan du igen se klart og tænke rationelt. Angst er som en tåge der lægger sig over hjernen og din rationelle tænkning. Men tågen kan lette igen, og du kan lære at påvirke hvor lang tid det tager, at skifte fra angst til ro!

“Man siger at over skyerne er himlen altid blå, det kan være svært at forstå når man ikke kan se den….”

Citat fra “Tusind Stykker” af Johannes Møllehave/Anne Linnet

Previous
Previous

Den psykiske stemme

Next
Next

Træthed og blokering